BRON: RTV NOORD / 14 AUGUSTUS 2024
De Aziatische hoornaar laat zich steeds vaker in onze provincie zien en dat is een bedreiging voor onder meer bijen en vlinders. Daarom wordt alles op alles gezet om de exoot het leven zuur te maken. In Kloosterburen, waar weleens het meest noordelijke nest met Aziatische hoornaars in ons land kan zitten, is imker Johan Dirks de insecten liever kwijt dan rijk. 'Ik heb ze gevangen met een vangkooi waar de hoornaar wel in kan, maar niet uit kan', legt hij uit, terwijl hij de plastic kooi in zijn handen heeft. Een trechtervormige ingang aan de zijkant van de kooi verraadt hoe hij dat voor elkaar krijgt. De Aziatische hoornaars eten de bijen van de imker op, die er daarom veel baat bij heeft om de hoornaars op afstand te houden. Hij wil graag weten waar het nest met hoornaars zit, zodat dat geruimd kan worden.
Opsporingsmethode
En daar komt Ferdinand Kruize om de hoek kijken. Hij is gespecialiseerd in de bestrijding van de Aziatische hoornaar en erkent het probleem van Dirks. 'Andere insecten die we in Nederland hebben, kennen het jachtgedrag van de Aziatische hoornaar nog niet, dus die zijn veel sneller slachtoffer', legt de ongediertebestrijder uit. Hij heeft een slinkse manier bedacht om hoornaars op te sporen: hij zet een mini-gps-systeem op een van de hoornaars, die geschikt is om een zendertje te dragen. Minutieus weet Kruize de hoornaar in kwestie - nog altijd levend en wel - op een plaatje vast te binden, om vervolgens een piepklein zendertje op het insect te plaatsen. Het is de bedoeling dat de Aziatische hoornaar vervolgens terugvliegt naar z'n nest, zodat Kruize precies weet waar het nest met hoornaars zich bevindt. Toch is die opsporingsmethode een doekje voor het bloeden, want het uitroeien van deze hoornaar is onbegonnen werk.
'Ik sta ook versteld'
'De Aziatische hoornaar breidt zich ontzettend snel uit. Ik sta ook versteld van de hoeveelheid meldingen die wij in de drie noordelijke provincies krijgen', legt Kruize uit. Ondertussen schakelt hij een ontvanger met antenne in, die is gekoppeld aan het zojuist geplaatste zendertje op de hoornaar. Als het insect ervandoor vliegt, gaat Kruize er met zijn apparatuur achteraan. Met een ontvanger in zijn hand, probeert hij signalen van het gezenderde hoornaartje op te vangen. Deze 'Judas-methode' vergt niettemin het nodige geduld, verklapt hij. 'Als we geluk hebben duurt dit een kwartiertje, als we pech hebben twee uur', lacht de ongediertebestrijder.