Spring naar inhoud

Wormen

Landplatworm

Tijdens een estafette-expeditie van Naturalis en STINAPA op Bonaire is de invasieve Nieuw-Guinese landplatworm op twee plekken op het eiland aangetroffen. De aanwezigheid van het dier op het eiland is zorgwekkend, omdat de betreffende soort door de IUCN tot de 100 schadelijkste invasieve exoten ter wereld wordt gerekend. “Het is een efficiënte predator en vormt een ernstige bedreiging voor inheemse slakken”, zegt STINAPA. Het Team Slak, tijdens een onderzoek naar ongewervelden op Bonaire, identificeerde de landplatworm als de Platydemus manokwari. De worm volgt het slijmspoor van slakken en bedreigt ze door binnen te dringen en zich te voeden met hun inwendige organen. Volgens Sytske de Waart en Sylvia van Leeuwen van het Naturalis Biodiversity Center is het belangrijk preventieve maatregelen te treffen. “”Deze worm heeft slakkenpopulaties op andere eilanden ernstig aangetast. Het is daarom cruciaal om preventieve maatregelen te nemen, om verdere verspreiding van de worm op Bonaire te voorkomen”. De landplatworm is ontdekt in en rond tuincentra en is vermoedelijk het eiland binnengekomen via geïmporteerde tuinplanten.

Landsnoerworm

In kassen in Amsterdam en Amersfoort zijn tropische landsnoerwormen aangetroffen. De dieren zijn via de potplantenhandel in ons land terechtgekomen en daar zijn telers niet blij mee. Het gaat om de melkwitte landnemertijn. Deze vleeseters hebben een glad lichaam en bewegen zich over hun eigen slijmspoor voort, schrijft het EIS Kenniscentrum Insecten in.

Je kunt ze vinden op vochtige plekken in kassen of tuinen. De landsnoerwormen hebben een slurf aan de voorkant van hun lichaam, waarmee die ze kunnen uitschieten om prooien te vangen of om zichzelf snel voort te trekken. De wormen eten regenwormen in de bodem op. Dat is geen goed nieuws voor de bodemkwaliteit, want regenwormen zijn afvalverwerkers. Ze eten dode plantenresten op en scheiden die uit als voedingsstoffen voor planten. Een grote hoeveelheid landsnoerwormen vormt daarmee een bedreiging voor de bodemvruchtbaarheid. Er duiken steeds meer exotische wormen in ons land op. De meeste snoerwormen zijn waterdieren. In Nederland zijn 29 soorten bekend die in zee leven en twee in zoetwater. Wereldwijd zijn er maar vijftien soorten snoerwormen bekend die op het land leven. Dit zijn allemaal tropische wormen, waarvan er drie via de potplantenhandel over de wereld verspreid zijn geraakt. In 2022 werd de eerste soort in ons land aangetroffen.