Spring naar inhoud

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuidoost- en Oost-Azië. In Europa gedraagt de Aziatische hoornaar zich als invasieve exoot. Deze uitheemse hoornaar wordt gezien als een grote bedreiging voor de inheemse honingbij omdat honingbijen de Aziatische hoornaar niet als vijand herkennen. Maar ook voor wilde bijen, andere insecten en biodiversiteit is de hoornaar een grote bedreiging. In het Zeeuwse Dreischor werd in 2017 de eerste vondst van de Aziatische hoornaar in Nederland gedaan. In Frankrijk en Portugal, waar de hoornaar zich al heeft gevestigd, zitten tussen de 20 en 40 nesten per vierkante kilometer. In een nest leven 1000 tot 1500 hoornaars. In Nederland wordt deze hoornaar sinds kort overal aangetroffen, het laatst in Noord-Nederland, waaronder in het Friese Jubbega.

Kenmerkend zijn de gele poten aan een overwegend zwart insect met een gele rand op het achterlichaam. De Aziatische hoornaar maakt 2 soorten nesten. In het voorjaar op een plek niet hoger dan 2 meter in een beschutte omgeving. Een afdakje van een houtopslag, in een schuurtje of ander rustig beschut plekje. Vanaf eind juni verhuist de kolonie naar de toppen van een boom op 20 tot 30 meter hoogte. Het nest kan zo groot worden als een skippybal en bestaat dan uit 1 koningin en wel 2000 werksters. In de maanden oktober-november kunnen uit 1 nest 50 tot 500 nieuwe koninginnen geboren worden.

In Vlaanderen is Vespa-watch het meldpunt voor de Aziatische hoornaar. Op de site van deze organisatie staat de volgende instructie:
"Ook jij kan meewerken om de Aziatische hoornaar in kaart te brengen. Dat doe je zo:

  • Leer de Aziatische hoornaar te herkennen.
  • Geef door dat je de wesp of een nest zag.
  • Lok hoornaars met plaatsen van wiekpotten.
  • Zoek nesten.
  • Word lid van de groep Vespawatchers op Facebook".

Inwoners van de Belgische gemeente Linter die een nest Aziatische hoornaars laten verdelgen, kunnen daar financiële ondersteuning voor krijgen via de gemeente. De gemeente volgt daarmee het voorbeeld van onder andere stad Leuven, Begijnendijk en Boortmeerbeek. De Aziatische hoornaar rukt steeds meer op in Vlaanderen, en dat is geen goed nieuws voor de bijenpopulaties. De Aziatische hoornaar is immers zeer gevaarlijk voor inheemse bijen aangezien ze bijenkasten binnendringen en volledige nesten leegroven.