Spring naar inhoud

Reuzenberenklauw

Dit is een invasieve exoot die met name voorkomt langs waterlopen, wegen en spoorwegen. De plant kan wel 3 tot 5 meter hoog worden. De reuzenberenklauw verdringt inheemse plantensoorten en bevat stoffen die bij beschadiging van het blad ernstige brandwonden kunnen veroorzaken. Zodra de plant ergens wordt gesignaleerd moet met de bestrijding worden begonnen. De stengels van de reuzenberenklauw zijn hol en 5 tot 10 cm in doorsnede. Bladeren kunnen wel 1 meter lang worden. De groei begint eind maart/ begin april. In de eerste jaren is er alleen sprake van vegetatieve groei. Daarna vormt de plant 1 bloemstengel en bloeit eenmalig van eind juni tot augustus. De bloemen zijn wit, zijn gegroepeerd in grote bloemschermen, met een diameter van circa 50 cm. De bloemen trekken veel insecten aan. Een bloemscherm kan meer dan 20.000 zaden bevatten. De duizenden zaden blijven in de bodem lange tijd kiemkrachtig.

De uitgebloeide planten net zo gevaarlijk als de bloeiende. Dat heeft alles te maken met de nare gevolgen van deze invasieve exoot. De reuzenberenklauw vormt een grote bedreiging voor mens, dier én natuur met gevaren die veel verder reiken dan alleen pijnlijke blaren. Een probleem waar, bijvoorbeeld, de reuzenberenklauwenbrigade van Natuurlijk Delfland (KNNV - Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) zich voor inzet.

De plant is in het verleden in Nederland als sierplant geïntroduceerd en daarna op grote schaal verwilderd. Sinds 2017 staat ‘ie op de Unielijst en is bestrijding van de plant zelfs verplicht geworden binnen de Europese Unie.

Doordat de plant zich zo sterk vermeerdert kunnen er bijna geen andere planten meer groeien op deze plekken, waardoor dieren die andere planten dan de reuzenberenklauw nodig hebben om te overleven worden verdrongen. Oorspronkelijke beplanting wordt weggedrukt door de reuzenberenklauw, waardoor zeldzame planten en dieren kunnen uitsterven.

In de winter gaan de reuzenberenklauwen dood, op de penwortel na. Er blijft kale grond over en dat vormt een probleem, omdat de grond dan gemakkelijk kan wegspoelen (erosie).

Een reuzenbereklauw kan het beste worden verwijderd door een hovenier. In de jaren daarna moet de groeiplek goed in de gaten worden gehouden om te monitoren of er weer nieuwe planten opkomen.