Spring naar inhoud

Opvangcentra

ALGEMEEN

Invasieve uitheemse diersoorten horen niet in Nederland thuis. Op de Unielijst van de NVWA staat om welke diersoorten dit gaat. De opvangcentra die invasieve exoten mogen opvangen zijn:

NaamPlaatsDiersoorten
Aqua Zoo Friesland 
Exploitatie BV
LeeuwardenWasbeer
Landgoed Hoenderdaell BVAnna PaulownaVogels en zoogdieren
Stichting AAPAlmereZoogdieren
Stichting Akka’s Ganzen-
paradijs
DalenNijlgans
Stichting Almere JungleAlmereReptielen, vogels 
en zoogdieren
Stichting CarnivoraBeringeLettersierschildpadden, 
Amerikaanse brulkikker, 
beverrat, rode neusbeer, 
wasbeer en wasbeerhond
Stichting Centrum voor 
Dierenhulpverlening
GoudaLettersierschildpadden 
en nijlganzen
Stichting FaunawatchMaastrichtLettersierschildpadden
Stichting Knaagdieren-
opvang Het Knagertje
Den HaagEekhoorns
Stichting PlaswijckparkRotterdamZoogdieren, vogels, 
reptielen/amfibieën, 
invertebraten, zoetwater
invertebraten en vissen
Stichting Schildpadden-
opvang Nederland
HarkemaLettersierschildpadden
Stichting SnorhaarUtrechtSiberische grondeekhoorn
Stichting Vogelopvang 
Midden Nederland
NaardenAmfibieën, reptielen 
en vogels
Stichting Vogelrevalidatie-
centrum Zundert
Klein-ZundertVogels en zoogdieren
Stichting Vrienden 
van MeerZoo
MarknesseAmfibieën, reptielen, 
vogels en zoogdieren
Wildlands Adventure 
Zoo Emmen BV
EmmenWasbeer

Bij dieren die naar een opvangcentrum gebracht worden wordt onderscheid gemaakt tussen inheemse en uitheemse dieren. Voor een inheemse diersoort dient met contact op te nemen met de provincie. Als het om een uitheemse diersoort, een invasieve uitheemse diersoort of een zeezoogdier gaat moet contact opgenomen worden met een opvangcentrum dat daarvoor een ontheffing heeft. Invasieve uitheemse diersoorten zijn diersoorten die schade veroorzaken in de natuur, die bovendien schadelijk zijn voor inheemse soorten die in Nederland voorkomen.

AAP

Stichting AAP (Animal Advocacy and Protection) is een Europese dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor exotische zoogdieren, zoals apen, tijgers en leeuwen. Veel van deze dieren worden onder slechte omstandigheden als huisdier gehouden, illegaal verhandeld of misbruikt in circussen en andere vormen van entertainment. Dit zorgt voor ontzettend veel dierenleed. Om dit te stoppen vangt de Stichting AAP dieren in nood op én pleit de stichting voor betere dierenwelzijnswetgeving in heel Europa. Zo wil de stichting positieflijsten om het bezit van ongeschikte dieren in huis tegen te gaan en een Europees verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus. Want alleen door de oorzaken aan te pakken, kan écht een einde worden gemaakt aan dierenleed.

ALMERE JUNGLE

Almere Jungle is naast een opvang voor uitheemse exotische dieren ook een officiële opvang voor invasieve exotische dieren. Exotische dieren zijn dieren (of planten) die van nature niet in Nederland voorkomen. Door menselijk handelen (bewust of onbewust) zijn ze echter wel in de natuur terecht gekomen. Als zo’n soort schadelijk is voor de natuur noem je dit een invasieve exoot.

Sommige dieren kunnen schadelijk worden omdat ze erg goed kunnen overleven of zelfs voortplanten in het nieuwe habitat. Omdat dieren geen grenzen kennen is er in 2016 een Europese verordening ontwikkeld. Deze verordening is bedoeld om schade door invasieve exoten in de Europese Unie zoveel mogelijk te voorkomen. Zonder deze regeling zouden landen met ander beleid er voor kunnen zorgen dat er een ongecontroleerde stroom invasieve exoten blijft bestaan binnen de Europese Unie. Door Europees afspraken te maken over het bezit, de handel, kweek, transport en import van schadelijke exotische dieren (en planten) hoopt men schade zoveel mogelijk te voorkomen. Onderdeel van deze verordening is een Unielijst. Op deze lijst staan dier- en plantsoorten die al schade aanrichten of dit in de toekomst waarschijnlijk gaan doen in (delen van) de Europese Unie. Deze lijst wordt continu aangevuld. De actuele lijst is te vinden op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten

Soorten op de Unielijst mag je dus niet meer houden, kweken, verhandelen, gebruiken, invoeren, uitvoeren, doorvoeren of vrijlaten. Almere Jungle heeft een ontheffing voor het opvangen van diverse invasieve exoten. Helaas hebben wij geen onbeperkte mogelijkheden. Als een invasieve exoot bij ons wordt aangemeld zullen wij eerst beoordelen of wij een structurele oplossing zijn voor het dier. Mocht dat niet zo zijn dan helpen we graag mee in het zoeken naar andere opties.

CARNIVORA

Stichting Carnivora is in 2000 opgericht door Yvonne Slots, met als doel om kleine exotische zoogdieren op te vangen. Doordat Yvonne regelmatig met andere dieren liefhebbers contact had, kwam ze tot de conclusie dat er vraag was naar opvang voor deze bijzondere dieren. Dit is na al deze jaren nog steeds niet veranderd, waardoor stichting Carnivora in de loop der jaren heel wat exoten heeft opgevangen. In 2005 is het besluit genomen om ook reptielen, amfibieën en geleedpotigen op te vangen, aangezien ook hun steeds vaker een nieuw tehuis zochten. Veel impulsaankopen zorgde ervoor dat deze dieren uiteindelijk "op straat" werden gezet, doordat veel eigenaren de verzorging hadden onderschat. Om deze bijzondere diersoorten niet van mensen te onthouden, is in 2012 het besluit genomen om de stichting om te toveren tot een educatiecentrum waarbij men op een informatieve manier kennis kan maken met de dieren. 

FAUNAWATCH 

Faunawatch zet zich in voor het welzijn van dieren én de bescherming van (bedreigde) diersoorten. Middels nationale en internationale projecten op het gebied van educatie en wildonderzoek pakken ze de problemen aan bij de basis, zodat duurzame en gefundeerde oplossingen kunnen worden uitgevoerd. Faunawatch focust zich vooral op de opvang van gedumpte en verwaarloosde land- en waterschildpadden en onze internationale educatieprojecten. In Nederland zijn naar verwachting 200.000 schildpadden in de natuur gedumpt. Deze vormen een bedreiging voor de lokale flora en fauna en sterven vaak een langzame hongerdood.

STICHTING AKKA

Deze stichting is in 2007 opgericht en heeft als doel: zoveel mogelijk levende wezens die het moeilijk hebben te helpen en als vangnet te dienen voor: verwaarloosde, mishandelde, of met dood bedreigde dieren in de ruimste zin van het woord!  
Het opvangcentrum vangt vele soorten dieren op, zoals ganzen, eenden, futen, waterhoenen, kippen, hanen, kalkoenen, zwanen en pauwen. De stichting biedt ook opvang aan andere dieren, zoals afgedankte landbouwhuisdieren. Vaak zijn dit dieren die in de openbare ruimte ongewenst zijn of dieren die door particulieren niet meer als wenselijk worden beschouwd. Ook worden er regelmatig dieren binnen gebracht die in beslag zijn genomen door de landelijke inspectiedienst Dierenbescherming en dient de stichting als opvangcentrum voor dierenambulances en vogelasielen uit heel Nederland. 
De Stichting Akka is gevestigd in Dalen, een dorp in Drenthe, ten noorden van Coevorden en is bevoegd om nijlganzen op te vangen.

STICHTING KNAAGDIERENOPVANG HET KNAGERTJE

Het Knagertje is een stichting waarvan de vrijwilligers zich al sinds 1996 op een professionele manier volledig inzetten voor knaagdieren en konijnen. Dat houdt in, voor knaagdieren en konijnen die op straat gezet zijn of door omstandigheden weg moeten bij hun huidige eigenaar. Deze dieren komen bij Het Knagertje in de opvang terecht. Daar wordt geprobeerd een nieuw thuis te vinden, want ook deze dieren hebben recht op een nieuw, goed tehuis. Ook heeft de opvang een ontheffing voor het opvangen van beschermde diersoorten, zoals hazen en wilde konijnen, die we weer uitzetten, en voor het opvangen van invasieve uitheemse diersoorten, zoals exotische eekhoorns (bv Boeroendoeks).

STICHTING SCHILDPADDENOPVANG NEDERLAND

In 2013 werd deze stichting opgericht. Inmiddels huisvest de schildpaddenopvang in het Friese Harkema meer dan 1800 verweesde water- en landschildpadden. De dieren hebben de beschikking over grote ruime verblijven. De binnenruimte biedt ongeveer aan 1000m2 ruimte. Voor de waterschildpadden, welke ruim 90% van de aantallen vertegenwoordigd, is er binnen bijna 100.000 liter water beschikbaar. Daarnaast komen de schildpadden in de zomer buiten. Dit geldt alleen voor de soorten die dat kunnen verdragen. Geprobeerd wordt de schildpadden die altijd in de opvang moeten blijven een dierwaardig leven te geven, met voldoende uitdaging en verrijking in hun bestaan. Hier hoort ook de echte zon bij! 

In de buitenruimte is er de beschikking over een enorme vijver met circa 300.000 liter water. Daarnaast hebben de waterschildpadden voldoende zon en ei legplekken. De landschildpadden hebben circa 350m2 ruimte met een zo natuurlijk mogelijke benadering. Jaarlijks worden honderden schildpadden opgevangen uit heel Nederland. De meesten hiervan zijn gevonden al zijnde losgelaten schildpadden. De populatie betreft ongeveer 80% gevonden dieren. De overige 20% betreft dieren waar door de voormalig eigenaren afstand van is gedaan. Samen met een vaste dierenarts krijgen de schildpadden de beste medische zorg die mogelijk is. Elke gewonde en/of zieke schildpad krijgt een kans.