Spring naar inhoud

Kevers

Japanse kever

Het zuidwesten van Duitsland neemt (2024) maatregelen om de verspreiding van de Japanse kever tegen te gaan, na de vondst van enkele exemplaren in het Zwitserse Bazel.

  • De uit Azië afkomstige kever (Popilla japonica) geldt als een ware Bijbelse plaag voor land- en tuinbouwers, maar kan ook wijngaarden en tuinen compleet kaal vreten. In het Zwitserse Bazel zijn de voorbije dagen verscheidene exemplaren van de exoot aangetroffen in vallen. Een jaar geleden werden de eerste exemplaren in Zwitserland gevonden.

Buurland Duitsland neemt nu maatregelen. In de deelstaat Baden-Württemberg worden in grensregio’s bijkomende kevervallen opgezet, is er extra monitoring en mag groenafval uit een bufferzone enkel verwijderd worden indien zeker is dat het geen kevers bevat. De Japanse kever is door de Europese Unie bestempeld als erg schadelijk. Er geldt dan ook een meldingsplicht in de EU en Zwitserland. Als er een exemplaar wordt aangetroffen, moet een bufferzone van vijf kilometer rond de vondst worden opgezet.

Niet alleen oogsten kunnen worden aangetast door de Japanse kever, ook bomen en grasvlaktes kunnen schade ondervinden. Het beestje van nog geen centimeter groot heeft een metaalglanzende groene kop en bruine vleugels.

Het document van het Ministerie van Landbouw onderstreept hoe belangrijk de situatie is. De op handen zijnde komst van de Japanse kever is iets waar Spanje serieus mee om moet gaan. Daarnaast roept het ministerie alle betrokken partijen in de landbouwsector op om samen te werken en alert te zijn op tekenen van de aanwezigheid van de Japanse kever. De Japanse kever is niet alleen een probleem voor boeren, maar ook voor de gezondheid van Spaanse ecosystemen. Deze invasieve soort kan veel schade aanrichten, wat grote gevolgen heeft voor zowel landbouwproductie als de ecologische balans.

De komst van de Japanse kever in Europa zorgde voor veel onrust, iets waar landbouwdeskundigen al rekening mee hielden. Door zijn aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen en het feit dat hij op diverse planten kan zaaien, is deze plaag lastig te bestrijden. Daardoor verspreidt de plaag zich razendsnel, en is het cruciaal om snel actie te ondernemen om de situatie onder controle te krijgen.

De Japanse kever kan flinke schade aanrichten. Dit insect eet bladeren, wortels en andere delen van planten, waardoor de gezondheid van gewassen in gevaar komt. De larven van de Japanse kever voeden zich met de wortels, wat zorgt voor verzwakte planten die vaak niet overleven. Dit leidt tot aanzienlijke financiële verliezen voor boeren en kan zelfs zorgen voor voedseltekorten op de markt.

De situatie in Spanje is verontrustend. Hoewel de Japanse kever nog niet in groten getale is gevonden, vraagt de nabijheid van Frankrijk om voortdurende alertheid en voorbereiding. Met een veelzijdige en kwetsbare agrarische sector moet Spanje, moeten gewassen zoals maïs, wijnstokken en fruitbomen beschermd worden.

In het licht van de dreigende komst van de Japanse kever hebben de Spaanse autoriteiten al preventieve maatregelen ondernomen. Een van de belangrijkste acties is het plaatsen van vallen in grensgebieden met Frankrijk. Deze vallen zullen helpen bij het monitoren van de aanwezigheid van de kever en zorgen voor een snelle reactie als deze wordt gedetecteerd.

De situatie in Frankrijk illustreert de bedreiging van de Japanse kever. Sinds 2017 verspreidt dit insect zich door het Spaanse buurland, wat aanzienlijke schade aan gewassen veroorzaakt en zorgen wekt bij agrarische autoriteiten. De Franse ervaringen bieden belangrijke lessen voor andere Europese landen, vooral risicolanden zoals Spanje.