Spring naar inhoud

Tijgermug

Deze mug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De tijgermug kan ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts, het westnijlvirus en zika. Die kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. Normaliter komt deze mug niet voor in Nederland. In de laatste jaren duikt hij hier wel op, bijvoorbeeld in Veenendaal, Sittard, Lelystad en al enkele malen in Weert. Vermoedelijk lift de tijgermug mee op internationale vrachtwagentransporten. Bijvoorbeeld van autobanden en bamboeplanten.
Bij de bestrijding roept de NVWA wel de hulp in van omwonenden. Verzocht wordt dan water dat blijft staan in bakken, bloempotten, schotels en gieters regelmatig weg te gooien en om regentonnen 'mugdicht' te maken en om water in vogelbadjes en andere drinkbakken wekelijks te verversen. Dat zijn namelijk mogelijke broedplekken. Treft u een tijgermug aan meldt het dan bij de NVWA.

In Nederland worden al jarenlang Aziatische tijgermuggen aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de taak om tijgermuggen te bestrijden. Op de website van de NVWA worden alle vindplaatsen sinds 2017 weergegeven. Tot 2022 werd de tijgermug jaarlijks in tien tot zestien gemeenten aangetroffen. Vorig jaar steeg dat plotseling tot 35. Dit jaar staat de teller tot nu toe op veertien gemeenten. Deze week is Ede aan de lijst toegevoegd. Het is daarmee de 55e gemeente sinds 2017 waar tijgermuggen zijn aangetroffen. De tijgermuggen in Ede werden aangetroffen door Arnold van Vliet, bioloog van Wageningen University & Research en initiatiefnemer van MUGGENRADAR, in zijn keuken en tuin. Op dezelfde dag van de melding kwam de NVWA ter plaatse. Er werd direct nog een mug gevangen, waarna er muggenvallen werden geplaatst. Inmiddels zijn alle huishoudens en bedrijven in een straal van 500 meter rondom de vindplaats met een brief geïnformeerd over de vondst, over hoe de mug te herkennen is en hoe je verspreiding kunt voorkomen. Deze week start de bestrijding en wordt de monitoring met vallen uitgebreid.