VELDGIDSEN
Er is veel informatie beschikbaar over invasieve exoten in Nederland en Vlaanderen. Deels staat die op sites en deels is die vastgelegd in documenten, zoals daar zijn de Veldgids invasieve houtige planten in Nederland en de Veldgids invasieve waterplanten.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft, samen met Naturalis Biodiversity Center en Staatsbosbeheer, een veldgids gemaakt met daarin de uitheemse bomen en struiken die in bospercelen prioriteit hebben bij het voorkomen van schade. De veldgids is gemaakt omdat herkenning van uitheemse soorten niet altijd gemakkelijk is, zelfs niet voor mensen met goede kennis van de inheemse flora. In de nieuwe Veldgids Invasieve houtige planten in Nederland staan 45 soorten(-groepen) beschreven. Per soort wordt informatie gegeven over onder andere belangrijke kenmerken, gelijkende soorten, de actuele verspreiding, de effecten van de soort en hoe de plant te verwijderen is. De veldgids bevat veel foto's die het makkelijker maken om een soort te herkennen. Eerder heeft deze organisatie een vergelijkbare veldgids gemaakt voor invasieve waterplanten. Daarin worden de 22 meest risicovolle uitheemse waterplanten in Nederland beschreven. Beide veldgidsen staan op de site van de NVWA.
WEBSITES
www.bestrijdingduizendknoop.nl
www.bijenstichting.nl
www.floron.nl
www.hoornaar.eu
www.invasieve-exoten.nl
www.kad.nl
www.natuurpunt.be
www.natuurkennis.nl
www.nec-e.org
www.plaagsoorten.nl
www.ravon.nl
www.stichting-bargerveen.nl
www.tuinernietin.nl
www.vbne.nl
www.vespawatch.be
www.vlaamsbijeninstituut.be
www.waarneming.nl
www.geaflecht.nl
www.wur.nl
www.nederlandsesoorten.nl
www.nvwa.nl
BOEK
EET EENS EEN WASBEER
Bij uitgever "Atlas contact" is het boek "Eet eens een wasbeer" verschenen. In dit door Joel Broekaert geschreven boek neemt deze culinair schrijver je mee op een prikkelende zoektocht naar invasieve exoten in onze natuur, en zet je aan het denken over goed eten. Vanwege de schade die ze veroorzaken aan onze natuur en landbouw, bestrijden we ze: we doden ze en gooien ze weg. Ondertussen kraakt de bio-industrie in zijn voegen om aan onze vraag naar vlees te voldoen. Broekaert nodigt uit tot een prikkelende gedachtegang die nieuw perspectief biedt onze voedselkeuzes: Wat als we deze exoten op ons menu zetten? En de hamvraag: smaken die exoten eigenlijk een beetje?