Spring naar inhoud

BEGRIPPEN

EXOOT
Een exoot is een plant, dier, of een ander organisme, dat van nature niet in Nederland voorkomt. Deze exoten komen door menselijk handelen in ons land terecht. Het gaat niet om soorten die elders in Europa inheems zijn en door klimaatverandering oprukken naar Nederland. Een klein deel van de exoten voelt zich prima thuis in zijn nieuwe omgeving. Ze kunnen zich vestigen in onze natuur, zich vermeerderen en schadelijk zijn voor economie, gezondheid en/of de biodiversiteit/inheemse soorten. Deze soorten worden invasieve exoten genoemd. Europese, landelijke, provinciale en soms ook gemeentelijke, regels zijn er op van toepassing. Bij de bestrijding van deze exoten wordt onderscheid gemaakt tussen uitroeiingsmaatregelen, beheersmaatregelen en herstelmaatregelen. Het gaat om een heel breed spectrum aan planten en dieren, afkomstig uit alle delen van de wereld. De beheersing en bestrijding kan heel verschillend zijn. Expertise per soort is daarom een eerste vereiste. Er zijn vele verschillende organisaties - op de een of andere manier - betrokken bij invasieve exoten. Van de Wageningen University & Research tot en met de centra die gevangen dieren opvangen, zoals Almere Jungle.

Overigens zijn er ook exoten die lang geleden ons land zijn binnengekomen en nu min of meer algemeen geaccepteerd worden, zoals de moeflon, fazant, nijlgans, het damhert, de canadese gans, stadsduif en wijngaardslak.

INVASIEF
In de praktijk van het Nederlandse en Europese beleid worden alleen soorten als invasief te beschouwen die schadelijk zijn voor het behoud van de biodiversiteit. Uitheemse soorten die op eigen kracht Nederland binnenkomen worden niet als exoot beschouwd. Daarmee vallen soorten af die zich als gevolg klimaatverandering uitbreiden naar nieuwe landen. Voor het water- en natuurbeheer is dat een prima werkbare definitie. In Europa komen ongeveer 11.000 exoten voor, waarvan ongeveer 1.400 in Nederland.