FLORON
Floristisch Onderzoek Nederland zet zich in voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora. Hierbij krijgt het hulp van vrijwilligers die in het land actief zijn. Voor de aansturing en ondersteuning van die vrijwilligers is FLORON ingedeeld in districten. Naast directe ondersteuning van de vrijwilligers geeft FLORON ook voorlichting en advies, voert het ecologisch onderzoek uit voor wetenschap, beheer en beleid en beschermt het plantensoorten en hun leefgebieden.
KAD
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen is hét kennis- en adviescentrum op het gebied van verantwoord en duurzaam plaagdierbeheer voor de hele Benelux. Het KAD geeft informatie, advies, opleidingen en doen onderzoek op het gebied van de preventie en bestrijding van plaagdieren. Als onafhankelijke organisatie voert het KAD geen bestrijdingen uit, maar kijkt het objectief naar de plaagdierproblemen. Het KAD wil door kennisoverdracht meer bewustwording creëren over plaagdieren en hun aanwezigheid, en stelt daarbij preventie van plaagdieren centraal. Het maatschappelijk belang van een goede en objectieve voorlichting over plaagdieren is bijzonder groot. Voorkómen van overlast veroorzaakt door plaagdieren staat daarbij voorop. Voor een groot aantal gemeenten verzorgt het KAD de publieksvoorlichting naar hun inwoners. Ook benadrukt het KAD het belang van preventieve maatregelen en wordt geprobeerd alternatieven aan te dragen voor de wering en bestrijding van dierplagen. Consumenten kunnen met het KAD contact opnemen als zij plaagdieren in hun woning aantreffen, en een eerlijk advies willen. Voor bedrijven helpt het KAD de aanwezigheid van plaagdieren in hun productieproces te voorkomen, zodat bijvoorbeeld de voedselveiligheid niet in het geding komt. Ook voert het KAD regelmatig inspecties uit, waarbij de risico’s van plaagdieren in en rondom een object, zoals een fabriekspand, in kaart worden gebracht.
KENNISNETWERK INVASIEVE EXOTEN
Het Kennisnetwerk Invasieve Exoten ondersteunt overheden, terreinbeheerders en grondeigenaren bij vragen over preventie, bestrijding en beheersing van invasieve exoten. Ook voor vragen rond beleid en communicatie kan men bij het Kennisnetwerk terecht. Doel van het netwerk is het opzetten van een objectief platform met gevalideerde en onafhankelijke informatie over een praktische en kosteneffectieve aanpak per soort. Het Kennisnetwerk werkt aan:
- Kennisdeling en communicatie: kennis en praktijkervaringen over het omgaan met invasieve exoten worden gebundeld;
- Wetenschappelijke ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwe methoden, technieken en praktijkproeven.
KENNISNETWERK RIVIERKREEFT I & II
Good Fish Foundation is een milieuorganisatie en beheerder van de VISwijzer. De organisatie stelt zich ten doel de transitie naar een duurzame en verantwoorde visserij en visteelt te bevorderen door de vraag naar goede vis te vergroten en consument en ondernemer te ondersteunen bij een verantwoorde keuze. Tijdens Kennisplatform Rivierkreeft I is binnen het project gezocht naar antwoorden op verschillende kennisvragen door middel van kennisuitwisseling en verschillende onderzoeksprojecten. Kennisplatform Rivierkreeft II zal voortborduren op het project en is in het voorjaar van 2020 gestart. Kennisplatform Rivierkreeft I heeft beroepsvissers de mogelijkheid gegeven hun stem te laten horen en onderzocht wat de impact van visserij op rivierkreeftenpopulaties kan zijn. Dit heeft geleid tot een samenwerkingsverband tussen meerdere beroepsvissers, wetenschappers en waterbeheerders. Dankzij Kennisplatform Rivierkreeft I zijn verschillende belanghebbenden met elkaar in gesprek gekomen. Er is meer begrip voor elkaars standpunten en het is niet meer ondenkbaar dat partijen die voorheen recht tegenover elkaar stonden, nu samen aan een oplossing werken. Maar nog steeds is de centrale vraag hoe een duurzame visserij in te richten nog niet beantwoord. Binnen project Kennisplatform Rivierkreeft II staat wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met beroepsvissers en waterbeheerders centraal. Lees meer over dit vervolgproject en de doelstellingen en activiteiten op de pagina Kennisplatform Rivierkreeft II. Het projectconsortium Kennisplatform Rivierkreeft II bestaat uit de volgende personen en organisaties:
Projectleiding:
Wageningen Environmental Research (WENR)
Ivo Roessink & Fabrice Ottburg
Projectpartner:
Good Fish Foundation (GFF)
Irene Kranendonk & Margreet van Vilsteren
Projectdeelnemers:
NetVISwerk & Stefan Lok
NEDERLANDS EXPERTISECENTRUM EXOTEN
Het Nederlands Expertise Centrum Exoten bundelt kennis over exoten met het doel meer grip te krijgen op de beheersing van exoten en om beleidsmakers en terreinbeheerders te kunnen adviseren over effectieve maatregelen. Het expertisecentrum wil een wetenschappelijk onderbouwde kennisbasis ontwikkelen voor:
1. preventie en vroegtijdige signalering van exoten
2. voorspelling van effecten en risicoanalyses van exoten
3. advies aan overheden en terreinbeheerders over beheersmaatregelen
NIOZ
Koninklijk NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is onderdeel van NWO-I, de institutenorganisatie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). NWO-NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is het nationaal oceanografisch instituut en verricht voornamelijk academisch excellent multidisciplinair fundamenteel en grensverleggend toegepast zeeonderzoek dat belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke vragen behandelt die relevant zijn voor het functioneren van oceanen en zeeën. Ten tweede fungeert het NIOZ als National Marine Research Facilitator (NMF) voor de Nederlandse wetenschappelijke gemeenschap. Ten derde stimuleert en ondersteunt het NIOZ multidisciplinair fundamenteel en grensverleggend toegepast marien onderzoek, onderwijs en mariene beleidsontwikkeling in nationale en internationale context.
NVWA
Binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een Team Invasieve exoten (TIE) dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ministerie van LNV) ondersteunt bij de uitvoering van het exotenbeleid. Het team richt zich vooral op exoten die schadelijk zijn voor de natuur, maar heeft ook oog voor schade aan de volksgezondheid, economie en veiligheid. Team Invasieve exoten maakt binnen de NVWA deel uit van het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO). De belangrijkste activiteiten van het team invasieve exoten zijn:
- Adviseren aan het ministerie van LNV;
- (Laten) uitvoeren van risicoanalyses van soorten en pathways. Voor nieuwe risicoanalyserapporten geldt een consultatieperiode. Dit betekent dat iedereen de mogelijkheid heeft hierop te reageren.
- (Laten) uitvoeren van surveys en monitoring;
- Communicatie over risico's aan particulieren, terreinbeheerders, waterschappen en bedrijfsleven. Ook is lesmateriaal gemaakt.
Het team invasieve exoten streeft naar optimale samenwerking met een groot (inter-)nationaal deskundigennetwerk. De actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland worden hierdoor op de voet gevolgd. Het netwerk biedt ook de mogelijkheid om de juiste experts en organisaties in te schakelen voor de uitvoering van onder andere risicoanalyses. Omgekeerd voorziet het team invasieve exoten deze organisaties met informatie. Het team invasieve exoten ondersteunt deze organisaties op die manier in de uitvoering van preventie en bestrijding van invasieve exoten.
RAVON
RAVON is al meer dan 35 jaar de onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie zonder winstoogmerk die, tezamen met veel vrijwilligers, inheemse reptielen, amfibieën en vissen en hun leefgebieden beschermt. RAVON beschermt onze soorten door ze goed te begrijpen middels onderzoek en met deze kennis te adviseren, projecten uit te voeren en te sturen op beter beleid en wetgeving. Het landelijk bureau van RAVON werkt vanuit de vestigingen in Nijmegen en Amsterdam.
RAVON geeft periodiek de "Kijk op exoten" uit. Daarin wordt veel informatie verschaft over de exoten in Nederland. Tot dusver is deze uitgave 44 keer verschenen.
RVO
De Rijksoverheid zet zich in voor een uitstekend ondernemersklimaat. Ministeries stippelen daar beleid voor uit. De taak om dit beleid uit te voeren ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ondernemend Nederland kan bij bij het RVO terecht met vragen op het gebied van duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Specialisten maken zich er sterk om ondernemende Nederlanders en beleidsmedewerkers vooruit te helpen. Het RVO biedt voorlichting en advies, financiering, de juiste contacten of een goed gesprek. De RVO stelt regelingen op, voeren ze uit en bevorderen dat wetten en regels worden nageleefd. Het RVO is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
STICHTING BARGERVEEN
Deze stichting werkt aan duurzaam, systeemgericht herstel, ontwikkeling en behoud van natuur door het ontwikkelen van ecologische kennis via onderzoek, beheer-experimenten, monitoring en landschaps-ecologische systeemanalyses (LESA). De opgedane kennis wordt vertaald naar de praktijk van beheer en beleid. Stichting Bargerveen werkt in bijna alle Nederlandse landschappen en onderzoekt zowel de ecologie van bedreigde soorten als van invasieve exoten die een bedreiging vormen voor de inheemse biodiversiteit.
STICHTING EIS
Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De stichting verricht en stimuleert onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer. Daarnaast is voorlichting en educatie een belangrijke taak. Het bureau ondersteunt de ruim 60 werkgroepen met samen zo'n 3000 vrijwilligers, elk gericht op een specifieke diergroep. EIS Kenniscentrum Insecten is een non-profitorganisatie. Opbrengsten uit opdrachten worden volledig besteed aan het ondersteunen van faunistisch onderzoek, publicaties en natuurbescherming.
Door de globalisering van de handel wordt er niet alleen veel met producten gesleept, maar ook met insecten en andere ongewervelden. Sommige daarvan kunnen zich, soms in rap tempo, ontwikkelen tot zeer invasieve en problematische soorten. EIS is als geen ander in staat een profielschets te maken van exoten die aangetroffen worden of op het punt staan een potentieel probleem te worden. Er is veel ervaring met commercieel belangrijke groepen als boktorren, boorvliegen en wantsen, maar ook met groepen waaronder zich plaagsoorten bevinden, zoals mieren, stofluizen en kakkerlakken.
STICHTING PLATFORM STOP INVASIEVE EXOTEN
Doel van het platform is om de introductie en vestiging van invasieve exoten in Nederland zoveel mogelijk te voorkomen, en te zorgen dat gevestigde populaties zoveel mogelijk verwijderd of beheerst worden. Die activiteiten bestaan uit publiekscommunicatie (onder andere via Twitter en Facebook), het doen van handhavingsverzoeken, het voeren van juridische procedures, het uitbrengen van persberichten, het geven van lezingen en excursies, het laten maken van reportages, animatiefilms en apps,
en het organiseren van de Week van de Invasieve Exoten. Sinds 2016 organiseert het platform deze Week van de Invasieve Exoten. Vanaf de derde vrijdag van juni is er tien dagen lang op verschillende plekken in Nederland aandacht voor het onderwerp door middel van allerlei activiteiten zoals excursies, lezingen, natuurwerkdagen en performances. In de afgelopen jaren deden daar onder andere aan mee: de gemeente Amersfoort, waterschap Vallei en Veluwe, Natuurmonumenten, netwerk voor milieuprofessionals VVM, Landschapsbeheer Flevoland, Onderwater in Leiden, diverse afdelingen van IVN en KNNV, Hortus Alkmaar, Botanische tuin Zuidas, Natuurdiorama Holterberg, natuurmuseum Klaas Nanninga, Ecomare en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Wilt u ook meedoen en een activiteit aanbieden? Kijk dan op www.wvdie.nl!
Het platform staat open voor samenwerking met andere organisaties en personen om de gestelde doelen dichterbij te brengen. Als u de werkzaamheden van het platform financieel wil ondersteunen kunt u een donatie overmaken op NL96 TRIO 0212 4231 69 ten name van stichting platform Stop invasieve Exoten te Amsterdam. Contactgegevens voorzitter: Wilfred Reinhold, info@invasieve-exoten.nl, tel. 06-2818 9691, website: wvdie.nl, Facebook: /PlatformStopInvasieveExoten
Twitter: @InvasieveExoten / YouTube Kanaal: Invasieve Exoten
WAARNEMING.NL
Waarneming.nl is een website van Stichting Observation International waarop natuurwaarnemingen in ons land worden verzameld die door iedereen die een account heeft aangemaakt kunnen worden ingevoerd. Ze zijn vervolgens voor een ieder te raadplegen. Doel van Waarneming.nl is om een actueel inzicht te geven in de biodiversiteit (rijkdom van de natuur) in Nederland. Daartoe worden door de gebruikers waarnemingen verzameld van vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen, vlinders (dagvlinders in een aparte categorie), libellen, overige geleedpotigen, vissen, weekdieren, paddenstoelen, mossen/korstmossen en planten.
Aan deze waarnemingen kunnen foto's of geluiden worden gekoppeld. Waarnemingen buiten Nederland kunnen op een aparte website, Observation.org worden ingevoerd. De waarnemingen zijn voor alle gebruikers gratis raadpleegbaar. Om misbruik zoals stroperij te voorkomen wordt van waarnemingen soms de locatie onzichtbaar gemaakt of worden waarnemingen onder embargo gezet. Waarneming.nl wordt deels onderhouden door vrijwilligers, de admins. Deze zien ook toe op de kwaliteit van de waarnemingen, door commentaar te leveren, navraag te doen en door actieve bijdragen in het forum waar mensen (determinatie)vragen kunnen stellen.