Spring naar inhoud

Breda gaat strijd aan met Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop rukt op in Breda. Deze plant ziet er onschuldig uit, maar kan grote schade aanrichten. Hij groeit dwars door muren, wegen en riolering heen en verdringt andere planten. De gemeente Breda ziet de duizendknoop dan ook als een serieus probleem waarvoor helaas nog geen eenvoudige oplossing bestaat.

De gevolgen van niets doen zijn groot. De plant veroorzaakt schade aan infrastructuur zoals funderingen, wegen en leidingen. Ook woningbouwprojecten kunnen vertraging oplopen of duurder uitvallen, omdat de aanwezigheid van de plant bouwgrond ongeschikt maakt. Voordat gebouwd kan worden, moet de duizendknoop volledig verwijderd zijn en dat is een langdurig en kostbaar proces. Daarom is het essentieel om nu in te grijpen, om toekomstige schade en kosten te voorkomen.

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) verspreidt zich razendsnel via kleine stukjes wortel of stengel, bijvoorbeeld door verplaatsing van grond of tuinafval. Helemaal uitroeien is lastig, want er is nog geen methode die gegarandeerd werkt. Wat het extra ingewikkeld maakt: de duizendknoop houdt zich niet aan grenzen. De plant groeit net zo makkelijk van een tuin naar een stoep, of van een bouwterrein naar een gemeentelijk park. Daarom pakt de gemeente het probleem samen met inwoners, bedrijven en andere grondeigenaren aan.

Meldpunt voor inwoners

Inwoners spelen hierin een belangrijke rol. Wie de Japanse duizendknoop op straat, in de tuin of op een braakliggend terrein ziet, wordt gevraagd dit te melden bij de gemeente. Zo ontstaat een compleet beeld van alle groeilocaties in de stad. De gemeente bestrijdt de plant vooral met een milieuvriendelijke methode: heet water. Hiermee wordt de plant op een duurzame manier teruggedrongen, zonder gebruik van chemische middelen. Op sommige plekken wordt ook gemaaid, afgegraven of begraasd.

Wethouder Jeroen Bruijns (openbare ruimte): “We zetten volop in op het bestrijden van de Japanse Duizendknoop. Want dit is een taaie tegenstander die we niet zomaar kwijtraken. Een oplossing is niet makkelijk, maar niets doen is geen optie. De schade voor woningen, wegen en natuur is anders niet te overzien. We zullen dit probleem met elkaar moeten aanpakken. Daarom vragen we inwoners om alert te zijn en meldingen te doen. Zo kunnen we gericht aan de slag om schade en verdere verspreiding te voorkomen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *