Spring naar inhoud

Gevaarlijke invasieve vis met dodelijk gif duikt op in Middellandse Zee

Door de warmere zeeën komen er steeds meer vreemde vissoorten voor in de Middellandse Zee. Koudwatervissen verdwijnen en warmwatervissen, zoals de zilverwangen kogelvis, komen ervoor in de plaats. Deze giftige vis kan met zijn sterke tanden een vinger of teen verwonden. Maar moeten we ons echt zorgen maken in de zee bij Spanje?

De vis, wetenschappelijk bekend als Lagocephalus sceleratus, is oorspronkelijk afkomstig uit de Indo-Pacifische regio en is via het Suezkanaal in de Middellandse Zee terechtgekomen. Hij is onlangs aangetroffen in de Adriatische Zee, waar hij normaal niet voorkomt. De ontdekking baart zorgen vanwege de bedreiging voor de biodiversiteit, visserij en toerisme. Onderzoekers uit Kroatië meldden de vangst van een 52 centimeter lange en 1,3 kilo zware mannelijke kogelvis in de baai van Medulin op bijna 20 meter diepte. Het was de vierde bevestigde waarneming in deze zee en de eerste in het noordelijke deel.

De vis is niet alleen een bedreiging voor de fauna, maar ook voor mensen. Zijn snavelachtige kaken kunnen vingers verwonden en zijn vlees bevat het krachtige gif tetrodotoxine dat dodelijk kan zijn bij consumptie. Hoewel de vis inmiddels in de Middellandse Zee is gespot, is er voor vakantiegangers in Spanje voorlopig geen reden tot paniek. Er zijn tot nu toe maar een paar zilverwangen kogelvissen waargenomen, en die bevonden zich ver van de Spaanse kust.