Spring naar inhoud

Waterschap heeft succes met aanpak rivierkreeften

Waterschap Zuiderzeeland zoekt al anderhalf jaar naar een manier om de Amerikaanse rivierkreeft terug te dringen. De soort hoort niet thuis in het Flevolandse water en met speciaal ontworpen vallen worden ze weggevangen. En dat lijkt te werken, blijkt uit eigen onderzoek. "Het gaat om de Amerikaanse geknobbelde rivierkreeft", legt Martijn Hokken van het waterschap uit. De aanwezigheid van het dier zorgt ervoor dat het ecosysteem uit balans raakt, weet hij. De kreeften eten waterplanten weg, waardoor blauwalg in de zomers vrij spel krijgt.

Minder kreeft, minder blauwalg
Het waterschap onderzoekt de komende jaren of het wegvangen van de kreeft ervoor zorgt dat er in de zomer minder blauwalg is. Kennis die hier wordt opgedaan, kan nuttig zijn voor het hele land. Eerder experimenteerde het waterschap al met speciaal ontworpen rivierkreeftenvallen. Die bleken goed te werken, dus nu wordt onderzocht wat de inzet van die vallen doet met de rest van het ecosysteem.

De helft is al weg
"Komend jaar gaan we zien: zitten we laag genoeg om effect te hebben op het systeem?", legt Joost Bergsma uit. Hij werkt voor het bedrijf dat de vallen heeft ontworpen en nu het onderzoek uitvoert. Het onderzoek duurt nog meerdere jaren, maar de voorlopige resultaten zijn erg positief. De helft van de rivierkreeften is al weggevangen. "Dus we hebben er goede hoop op, dat we komend jaar de effecten gaan zien op het ecosysteem. Vooral die blauwalggroei die elk jaar terugkomt, willen we tegengaan. Dus voorlopig vangen we nog even door."