BRON: NHNIEUWS / 22 APRIL 2025 / JEROEN ROOSEBOOM DE VRIES
Inwoners van de Alkmaarse wijk Het Rak keken zondag raar op toen ze opeens een serval door de buurt zagen lopen. Het dier bleek gedumpt, iets wat volgens Davine Lambert van de Dierenbescherming de laatste tijd vaker gebeurt. "Veel mensen beseffen namelijk niet dat een jonge, schattige serval uiteindelijk uitgroeit tot een wild roofdier."
De serval is waarschijnlijk op zondag gedumpt. "Er stond namelijk even verderop van de vindplaats een open kooi met allemaal kippenbotjes erin", vertelt Davine Lambert van de Dierenbescherming. De katachtige werd gevangen en vervolgens in beslag genomen door de politie.
Volgens de Dierenbescherming gebeurt het in Nederland de laatste tijd vaker dat een exotisch dier als een serval wordt gedumpt. Sinds 1 juli vorig jaar is het namelijk verboden om de katachtige als huisdier te houden. Je mag de serval wel houden als je het dier vóór die datum hebt gekocht.
Er is ook nog een andere reden waarom mensen van hun serval af willen. "Veel mensen beseffen namelijk niet dat een jonge, schattige serval uiteindelijk uitgroeit tot een wild roofdier met scherpe klauwen en tanden, en dus absoluut niet geschikt is als huisdier", vertelt Lambert.
Serval ontsnapt regelmatig
Het is niet de eerste keer dat een serval vrij door Noord-Holland loopt. De dieren ontsnappen regelmatig. Zo ving Miriam van de Dierenambulance Amstelland / De Ronde Venen er vorig jaar maar liefst 5 en zorgde een serval uit Kudelstaart voor hoofdpijn bij de dierenambulance, nadat hij vorig jaar 2 keer de benen nam.
Het dier dat werd gedumpt in Alkmaar is ondergebracht bij Stichting AAP in Almere. Bij die stichting komen de laatste jaren steeds vaker opvangverzoeken voor servals binnen, vertelt woordvoerder Peter de Haan. "Het houden van servals als huisdier gaat met heel veel leed gepaard. Veel van deze dieren hebben gezondheidsklachten. Ze krijgen bijvoorbeeld de verkeerde voeding of worden op de verkeerde manier gehuisvest. Daardoor krijgen ze gedrags- en lichamelijke problemen." De Haan: "We zijn heel blij dat ze niet meer gefokt mogen worden, maar de dieren die er nog wel zijn, moeten nog wel een keer een plekje vinden. Alleen is er niet zo veel plek voor".
Wat als je van je serval af wil?
Mensen die van hun serval af willen, kunnen dat melden bij een wildopvang, zoals Stichting AAP. "Meld het altijd en wacht tot er ergens een plekje vrijkomt. Ga het dier alsjeblieft niet dumpen in de natuur. Dat is gewoon gevaarlijk. Niet alleen voor het dier, maar ook voor kleine kinderen en andere huisdieren. Want katten, konijnen en kippen zijn prooidieren voor de serval." Overigens maakt de gedumpte serval het goed. "Hij zag er gezond uit, het is echt een mooi beestje", aldus Lambert van de Dierenbescherming.