Spring naar inhoud

Bestrijding Japanse duizendknoop: “Ik haat dit plantje echt”

Bron: L1 Nieuws / 20 april 2024

Vrijwilligers aan het werk in Obbicht© L1 (Lex van Moorsel)

Vrijwilligers gingen zaterdagochtend op pad met Natuurmonumenten om de Japanse duizendknoop te verwijderen. Dit gebeurde langs de Maas tussen Obbicht en Nattenhoven. De Japanse duizendknoop is een ongewenste, invasieve plant die hier niet thuishoort en geen natuurlijke vijanden heeft. De plant groeit heel snel en is moeilijk te bestrijden. "Hij woekert, verdringt inheemse en bijzondere planten en bedreigt daarmee de biodiversiteit in het gebied", zegt Kay Jans van Natuurmonumenten. Ze trok samen met een aantal vrijwilligers de natuur in om de duizendknoop te bestrijden.

Breken in stukjes

De wortels van de duizendknoop breken heel makkelijk af en ieder stukje kan zich weer tot een nieuwe plant ontwikkelen. Dat maakt de bestrijding zo moeilijk. "Het is hard werken", zegt vrijwilliger Henk Boterenbrood. "Je moet echt graven en krijgt bijna nooit de hele wortel eruit. Ik haat dit plantje echt, want ik heb hem ook in mijn tuin."

Helemaal vol

De bestrijding is echt nodig, met name op de zandafzetting bij de Maas in Obbicht. "Als we niks doen op deze plek, groeit het hier binnenkort helemaal vol en krijgen andere planten geen plek meer", zegt Jans. Toch lijkt het een onmogelijke klus om alle planten eruit te halen. De vrijwilligers houden moed. "Op deze halve meter waar ik hem heb verwijderd, kan hij in elk geval niet meer verder groeien. Dat betekent dat hij weer opnieuw moet beginnen", zegt Boterenbrood. "Als je maar lang genoeg volhoudt, winnen we uiteindelijk."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *