BRON: NIEUWS UIT BERKELLAND / 30 NOVEMBER 2024
Ze vormen een gevaar voor onze Europese bijen en kunnen bovendien gemeen steken: de Aziatische hoornaar. Waarschijnlijk met een vracht vanuit China meegekomen naar Europa en sinds een paar jaar ook actief in Nederland. Door klimaatverandering en daarmee steeds hogere temperaturen gedijt de Aziatische hoornaar hier bovendien steeds beter. Redenen genoeg om deze invasieve exoot te bestrijden. Bestrijding die binnen Berkelland op vrijwillige basis wordt uitgevoerd door de Bijenhouders Vereniging Berkelland.
Provincie
Het bestrijden van de Aziatische hoornaar gebeurt met behulp van financiële middelen vanuit (in ons geval) de provincie Gelderland. De beschikbare pot geld voor het bestrijden is inmiddels echter leeg. Zorgelijk, want onze Europese bijen die door deze Aziatische hoornaar worden bedreigd zijn hard nodig voor het bestuiven van onze gewassen. Voor bestrijding nabij kritische locaties (bijvoorbeeld nabij scholen en Natura2000 gebieden) maakt de provincie overigens nog wel geld vrij.
Vragen
De Aziatische hoornaar trekt zich natuurlijk niets van grenzen aan, waardoor ook nesten verder van kritische locaties kunnen hangen. Naar aanleiding hiervan besloot D66 Berkelland raadslid Daan Somsen tijdens de raadsvergadering van 26 november 2024 de wethouder te bevragen. Somsen: ‘De provinciale pot geld voor het bestrijden is voor dit jaar inmiddels leeg. Op provinciaal niveau wordt op dit moment overlegd over het (al dan niet) vaststellen van bestrijdingsbudget voor volgend jaar. In hoeverre ziet het college een rol voor de gemeente Berkelland weggelegd in het vullen van dit financiële gat?’
College
Namens het college van B&W mocht wethouder Hans van der Noordt deze vraag beantwoorden. Van der Noordt: ‘Wij erkennen het grote probleem voor onze biodiversiteit: één nest eet 11,2 kilo insecten. Dan nu een soort vervroegd Sinterklaascadeau. Wij zullen voor onze Bijenhouders Vereniging Berkelland de benodigde apparatuur voor de bestrijding bekostigen. Deze hoeft dan niet meer te worden gehuurd.’
Algemeen
Naast de Aziatische hoornaars vroeg Somsen het college naar beleid voor het bestrijden van invasieve exoten in het algemeen, waaronder de Japanse duizendknoop. Hierop antwoordde Van der Noordt dat de provincie Gelderland hierin het bevoegd gezag is maar dat Berkelland de uitvoering van de bestrijding actief uitvoert. Zo heeft Berkelland afspraken met de plattelandsorganisaties over het bestrijden van de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw.