Spring naar inhoud

Invasieve exoot in het Friese Veen: ‘Het is een groot probleem’

De grote waternavel is een leuke plant om te zien, met mooie bloemen. Maar het is een invasieve exoot, een ongewenste plant die niet thuishoort in de Drentse natuur en inheemse soorten overwoekert. Boswachter Bart Zwiers laat zien hoe het zit. "We zijn op het Friese Veen, een bijzonder natuurgebied aan de rand van het landgoed Vennebroek bij Paterswolde. Wat ik jullie vandaag ga laten zien is een groot probleem, en daarom heet het ook de grote waternavel. Het groeit enorm hard en ziet er bijna onnatuurlijk groen uit."

Vorstvrij

De plant komt voor in voedselrijk, stilstaand tot zacht stromend water en werd ooit geïntroduceerd als vijverplant. "De plant komt uit de zuidelijke staten van Noord-Amerika", vertelt Zwiers. "Hij kan helemaal niet tegen vorst. Door de klimaatverandering hebben we geen vorst meer en de plant tiert dan ook welig in ons land. Kijk maar hoe zo'n hele vaart volledig dichtgroeit met de plant. Er is geen ruimte meer voor andere dieren en planten en de doorstroming wordt ook belemmerd."

Woekeren

De grote waternavel is familie van de klimop en dat zegt misschien al genoeg. "De plant kan wel twintig centimeter per dag groeien", aldus Zwiers. De plant heeft lange stengels met grote, niervormige bladeren die op het wateroppervlak drijven. De bladsteel bevindt zich in het midden van het blad en de bladeren hebben een diameter van vier tot tien centimeter. Is er wat te doen tegen deze woekeraar? Je ziet het in onderstaande Veldwerk-reportage.