Spring naar inhoud

Resultaten wespentelling

BRON: EIS Kenniscentrum Insecten

Tijdens de Nationale Wespentelling, die plaatsvond van 17 tot en met 25 augustus 2024, zijn 857 tellingen gedaan. Dat is ruim vier keer zoveel als bij de vorige twee tellingen. Gemiddeld werden ruim elf wespen per telling ingevoerd. Limonadewespen zijn het meest geteld in de derde Nationale Wespentelling. Het gemiddelde aantal limonadewespen per telling was acht.

Na de limonadewespen werden zweefvliegen en de honingbij het meest geteld. Die groepen werden meegeteld omdat ze met wespen verward kunnen worden. In de top drie van de meest getelde wespen stonden in 2024 verder de Franse veldwesp en de Europese hoornaar. Het aantal tellingen was in 2024 veel hoger dan in 2023: 857 tegenover 170. Deze groei heeft er mogelijk mee te maken dat de wespentelling dit jaar voor het eerst via Tuintelling.nl plaatsvond. Initiatiefnemer voor de Nationale Wespentelling is de Wespenstichting. De wespentelling werd georganiseerd in het kader van het Jaar van de Wesp.

De Franse veldwesp en de Europese hoornaar eindigden op plaats twee en drie in de wespentelling. Van deze twee soorten werden gemiddeld respectievelijk 0,9 en 0,4 exemplaren per telling geteld. Die getallen onder de 1 komen misschien wat raar over. Dat komt omdat het gemiddelden zijn en deze wespen lang niet in alle tellingen werden gezien. Net als in 2023 staan ook de sluipwespen en de graafwespen in de top vijf getelde wespen. De getelde aantallen van de top vijf en die per telling zijn weergegeven in onderstaande tabel. Hierbij zijn op naam gebrachte wespen opgenomen in de groepen, zoals bij graafwespen of bladwespen.

Bij het invoeren van de telling was het dit jaar ook mogelijk om soorten handmatig in te voeren als die niet in de lijst stonden. Hier zaten enkele zeer specifieke soorten bij, die soms met hun wetenschappelijke naam werden opgegeven. Zo meldden enkele tellers tientallen knollenbladwespen of pottenbakkerswespen. Anderen konden grote keverdoders, grote snuittordoders of groefbijendoders op naam brengen. In de uiteindelijke resultaten zijn deze tellingen opgeteld bij de soortgroepen die op het telformulier stonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *