BRON: OMROP FRYSLAN / 12 APRIL 2025 / ISA VISSER
Er komt warmte aan en dat betekent dat de Aziatische hoornaar wakker wordt. Deze wespensoort komt niet uit Nederland en is slecht voor onze eigen natuur. Daarom moeten nesten worden weggehaald. Om het aantal hoornaars te beperken, moet vooral de koningin van het nest worden aangepakt, vertelt hoornaardeskundige Jeen Geertsma.
Een wonderpot
"Het begint bij deze 'lokpot'. Het is gewoon een lege pindakaaspot. Er zit onder andere bier, wijn en suiker in. Dit lokt ze erg aan, dus komen ze hierop af."

De lokpot met onder andere bier, wijn en suiker© Omrop Fryslân
Daarna moet de hoornaar nog in een val vliegen.
"Als je de hoornaar hebt gesignaleerd, zet je de selectieve val neer. Dat is een bak en daarin zet je weer zo'n lokpot. Dan kruipen ze naar binnen en zitten ze in de val."

Hoornaardeskundige Jeen Geertsma in zijn hokje© Omrop Fryslân
Toch moet iedereen wel goed uitkijken of het echt om de Aziatische soort gaat, zegt Geertsma.
"Je hebt ook de Europese hoornaar. Deze hoort hier gewoon en die hoeven we dus ook niet te vangen. Het verschil is vaak wel goed te zien."

De verschillen tussen de hoornaars© Omrop Fryslân
De eerste maanden zijn het belangrijkst. "Tot en met mei sporen we alle koninginnen op. Die planten zich direct en moeten we dus vangen." "Van juni tot en met oktober zetten we alleen de lokpot neer voor de anderen. Die hebben we ook nodig, want daarmee kunnen we het nest vinden met zendertjes."
Natuurproblemen
De Aziatische hoornaar is al een langere tijd een probleem in Nederland.
"Ze zijn een grote schade voor de biodiversiteit. Ze horen niet thuis in Nederland. Eén nest eet op jaarbasis 10 tot 12 kilo insecten."

Jeen Geertsma uit De Westereen© Omrop Fryslân
In Engeland hebben ze onderzoek gedaan en daar vonden ze 1.400 verschillende insecten in een nest, vertelt Geertsma. In 2017 kwam de hoornaar voor het eerst Nederland binnen, sinds die tijd zijn er ook al meerdere nesten gevonden in Fryslân.

Een nest van de Aziatische hoornaar in Leeuwarden© Omrop Fryslân
Toch is helemaal uitroeien geen optie meer, legt Geertsma uit. "Daar zijn we al te laat voor. Maar in Fryslân is het rustiger dan in het zuiden van het land, dus we kunnen het hier wel beperken."