Spring naar inhoud

Staatssecretaris stuurt “Aanbiedingsbrief bij contouren van landelijk aanvalsplan invasieve exoten” naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Rummenie heeft op 18 december 2024 een brief naar de Tweede Kamer gezonden, waarin hij de contouren aangeeft van het nog op te stellen “Aanvalsplan invasieve exoten”. In de brief noemt hij de invasieve exoten een serieuze drukfactor voor de biodiversiteit die zorgen voor schade aan, onder meer, inheemse flora en fauna. Hij hecht aan een effectieve aanpak die de schadelijke gevolgen beperkt en waar mogelijk voorkomt. De staatssecretaris kondigt verder aan dat het landelijk aanvalsplan voorstellen zal bevatten voor doorontwikkeling en versteviging van het exotenbeleid. Daarbij zal de focus liggen op preventie en is ook aandacht voor de bestrijding van en beheersmaatregelen tegen invasieve exoten. In de brief van de staatssecretaris geeft hij de Tweede Kamer in overweging een technische briefing te houden waarbij de betreffende Kamercommissie zich kan laten informeren over de contouren en over het huidige exotenbeleid. Hij verwacht, rekening houdend met te houden overleg tussen ministeries en de eventueel in te plannen technische briefing, het uiteindelijke landelijke aanvalsplan in het tweede kwartaal van 2025 aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden. De bijlage bij de brief van de staatssecretaris benoemt de uitgangspunten en principes die leidend zullen zijn bij de verdere uitwerking van de exotenaanpak in het landelijk aanvalsplan. Het aanvalsplan zal betrekking hebben op de schade voor de biodiversiteit en niet op schade voor gezondheid en economie, helaas. Hieronder staan de contouren van het Aanvalsplan, zoals de staatssecretaris die heeft geformuleerd en op de webpagina "Regels en beleid", subpagina "Landelijk beleid", staat de tekst van de gehele contourennota.

"De hiervoor beschreven uitgangspunten worden meegenomen in het landelijk aanvalsplan. Ook wordt het ambitiedocument dat de provincies hebben opgesteld en dat formeel aan LVVN zal worden aangeboden, in het landelijk aanvalsplan betrokken. Het ambitiedocument beschrijft de provinciale ambities ten aanzien van de aanpak van invasieve exoten waarvan de verantwoordelijkheid voor de bestrijding, beheers- en herstelmaatregelen bij de provincies ligt. Het ambitiedocument zal ook een financiële paragraaf bevatten met een indicatie van de kosten van deze provinciale ambities.
Het landelijk aanvalsplan zal worden opgebouwd uit de volgende onderdelen:
1.
Beschrijving van de noodzaak en urgentie van exotenbeleid, waaronder het belang voor andere beleidsterreinen (zoals volksgezondheid, waterveiligheid/kwaliteit en economie).
2.
Beschrijving van internationale verdragen waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd en waarin doelstellingen zijn opgenomen ten aanzien van invasieve exoten.
3.
Beschrijving van de wijze waarop Nederland momenteel het exotenbeleid heeft georganiseerd. Het gaat hier in hoofdlijn om verantwoordelijkheden, rollen en taken. Waarbij ook duidelijk wordt welke inkadering het exotenbeleid kent; wat níet wordt opgepakt. De aanpak van exoten in marien gebied zal in het landelijk aanvalsplan een apart onderdeel worden.
4.
Beschrijving van welke extra maatregelen noodzakelijk zijn om het huidige exotenbeleid door te ontwikkelen en te verstevigen om tot effectieve preventie, bestrijding en beheer van invasieve exoten te komen in Nederland.
5.
Beschrijving van de verschillende categorieën invasieve exoten. Dat wil zeggen een logische ordening en overzicht van invasieve exoten naar status van verspreiding, verantwoordelijkheid, handelingsperspectief en ambitie van de beheersmaatregel.
6.
Beschrijving van de verwachte (geschatte) kosten (mensen en middelen) voor de uitvoering van onderdelen 3 en 4. Er wordt specifiek onderscheid gemaakt naar de huidige inzet van mensen en middelen en de benodigde mensen en middelen voor extra maatregelen (beide indicatief).

Met deze contouren is een tussenstap gezet richting het aanvalsplan".