De Taiwanese overheid heeft een prijs geplakt op het hoofd van 120.000 groene leguanen op het eiland. De dieren, die van nature eigenlijk niet voorkomen op Taiwan, veroorzaken er grote schade aan de landbouw. De overheid raadt het gebruik van vissperen aan als de meest humane manier om de reptielen te doden. Volgens het Taiwanese Forestry and Nature Conservation Agency leven er zo’n 200.000 leguanen in de zuidelijke en centrale gebieden van het Aziatische eiland. Vorig jaar slaagden jachtteams erin zo’n 70.000 leguanen te doden, waarbij een premie van 15 dollar werd uitgereikt per gedode leguaan. Nu roepen de lokale overheden in Taiwan ook de bevolking op om te helpen om de dieren te bestrijden, door nesten te identificeren en de reptielen te doden. Daarvoor raden ze het gebruik van vissperen aan als “de meest humane manier” om de dieren te elimineren.
Groene leguanen komen van nature voor in Midden-Amerika en het Caribisch gebied, en dus niet in Taiwan. Ze zijn dan ook een invasieve soort die in Taiwan geen natuurlijke vijanden hebben en leven in moeilijk bereikbare gebieden, vooral in bossen en aan de rand van steden. Mannetjes kunnen tot twee meter lang worden, 5 kilogram wegen en tot 20 jaar oud worden, terwijl vrouwtjes tot 80 eieren per keer kunnen leggen.
“Veel mensen kochten ze als schattige kleine huisdieren, zonder te beseffen hoe groot en lang ze zouden worden, en dus lieten ze de dieren vrij in het wild”, aldus Lee Chi-ya van het landbouwdepartement van de zuidelijke provincie Pingtung aan persagentschap AP. “Daardoor konden ze zich in een aanzienlijk tempo voortplanten, waardoor we ze moesten afmaken en de balans in de natuur herstellen.”