BRON: NIEUWSBLAD.BE
Nederland wil de imposante muskusrat - die graag gangen en holen in rivierdijken graaft - tegen 2034 volledig ‘uitgeroeid’ hebben. Een lugubere doelstelling? Toch heeft ook Vlaanderen als doel om ‘muskusvrij’ te worden. Wat in 2013 nog bijna lukte ook. De muskusrat heeft weinig weg van de bruine rat, die je al eens van een vuilzak of afvalcontainer ziet wegspringen. “Muskusratten zijn eerder uit de kluiten gewassen woelmuizen”, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De invasieve exoot kan tot 35 cm groot worden. Het zijn echte waterdieren, die je vooral aantreft rond rivieren, beken of vijvers. “Ze zijn hier begin de twintigste eeuw losgelaten om als pelsdieren te dienen, en hebben zich nadien razendsnel verspreid.”
Hetzelfde gebeurde in Nederland, waar de overheid zich vandaag grote zorgen maakt over de almaar groeiende populatie. Muskusratten doen niets liever dan holen en gangen graven in dijken, kades, waterkeringen en oevers. Met verzakkingen tot gevolg. “In het ergste geval kan daardoor een dijk of kade breken, waardoor dorpen of zelfs steden onder water lopen”, zegt de Unie van Waterschappen, die erop wijst dat “ruim 60 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt”. “In het ergste geval kan een dijk of kade breken, waardoor dorpen of zelfs steden onder water lopen.
En dus wordt het probleem met typische Nederlandse zakelijkheid aangepakt. Volgens de Unie van Waterschappen, die bevoegd is voor de bestrijding, zijn er vorig jaar bijna 66.000 muskusratten gevangen, een stijging met zowat 30 procent. Einddoel? De muskusrat tegen 2034 volledig ‘uitroeien’, zo vertalen Nederlandse media de nogal lugubere ambitie van de Unie. We willen tegen 2034 in Nederland geen levensvatbare populatie meer, dat is het geval wanneer jaarlijks minder dan vijfhonderd muskusratten worden gevangen”, zegt Waterschap-bestuurder Vincent Lokin. Concreet wordt de bestrijding fors opgedreven en geprofessionaliseerd. Nederland wil ook dat de buurlanden – er wordt naar België, maar toch vooral naar Duitsland gekeken – hun inspanningen rond het bestrijden van de muskusrat opdrijven.
Bijna uitgeroeid
Alvast de VMM beklemtoont dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid neemt. Bij ons komen de dieren vooral in Oost- en West-Vlaanderen voor. “Ook wij willen muskusvrij worden”, zegt VMM-woordvoerder Katrien Smet, die daarvoor verwijst naar de Vlaamse beheerregeling Muskusratten. Ook bij ons hopen ze de vraatschade aan gewassen en de graafschade aan dijken in te dammen. De voorbije vijf jaar zijn jaarlijks tussen de 2.700 en 3.600 muskusratten gevangen. In 2013 was de populatie muskusratten in Vlaanderen nochtans bijna onder controle, iets waar de Nederlanders vandaag hun linkerarm voor zouden geven. “Maar toch wist de populatie zich de volgende jaren weer te herstellen”, zegt de VMM. Volgens kwatongen onder meer omdat Frankrijk, Wallonië maar ook Duitsland zich de voorbije jaren veel minder moeite getroostten in de strijd tegen de muskusrat.