BRON: GVA.BE / 30 APRIL 2025 / LANA MARSCHANG
De Aziatische hoornaar is terug van weggeweest. Er zijn dit jaar al dubbel zoveel meldingen geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De dieren vormen een gevaar voor de lokale insecten en de nesten moeten dus verdelgd worden. Maar hoe pakt jouw gemeente dit aan?
Door de zachte lente en de constante temperatuur in de winter zijn de beestjes sterk uit hun winterslaap gekomen. “Al zijn deze cijfers niet bijzonder hoog”, vertelt Dominique Soete van meldpunt Vespawatch. “Vorig jaar was een slecht jaar voor de hoornaars. Door de schommelende temperaturen waren ze veel zwakker. De cijfers die we nu zien, zijn vergelijkbaar met de jaren ervoor.” Specifieke cijfers per provincie zijn er niet meer. “Vroeger werden alle meldingen gecentraliseerd op de website van Vespawatch, maar door lokale initiatieven van imkerverenigingen en gemeenten is dat moeilijker geworden”, legt Soete uit.
In stedelijke gebieden zijn altijd meer Aziatische hoornaars te vinden dan op het platteland. “Dat komt omdat het daar enerzijds warmer is, maar ook omdat ze daar meer voedsel vinden.” Want naast nectar uit bloemen voeden de insecten zich ook met vlees, dat ze in een stad vinden in de vorm van een doodgereden dier aan de kant van de weg.
Bedreiging voor biodiversiteit
De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor onze biodiversiteit, daarom worden de nesten altijd verdelgd. “Het zijn invasieve exoten, wat wil zeggen dat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Daarom kunnen ze gemakkelijk al onze insecten wegplukken”, vertelt Soete. Voor de mens vormen ze geen direct gevaar, legt hij uit: “Net zoals andere wespensoorten zullen Aziatische hoornaars enkel steken als ze zich aangevallen voelen of als ze zich in de buurt van hun nest bevinden om het te verdedigen.”
Een Aziatische hoornaar is bijna dubbel zo groot als een gewone wesp en is ook te herkennen aan het zwarte met donkergele lijf en de zwarte pootjes met opvallende gele stippen. In tegenstelling tot een gewone wesp die feller geel is en ook volledig gele poten heeft. Merk je een nest op? Meld dit dan op de website van Vespawatch. Afhankelijk van in welke gemeente je woont, is de aanpak voor het verdelgen anders. Op sommige plaatsen neemt de gemeente de kosten op zich of kan je een terugbetaling aanvragen. Op andere plaatsen zijn de kosten voor jezelf.