BRON:
Rivierkreeften graven meterslange gangen langs stuwen en andere waterscheidingen. Via die gangen stroomt water van de ene naar de andere kant. Dat heeft effect op de waterstand en maakt ons peilbeheer moeilijker. Steeds vaker komen we in ons werkgebied stuwen en andere peilscheidingen tegen die lekken en dus onbedoeld water doorlaten. Het is belangrijk die lekkages snel te herstellen, want als waterschap moeten wij zorgen voor de juiste waterstanden in sloten, vaarten, singels en plassen. Voor dat werk gebruiken we onder andere meer dan duizend stuwen en inlaten en honderden kilometers aan peilscheidingen.
3 tot 5 spoedreparaties per week
Tegenwoordig krijgen we gemiddeld 3 tot 5 meldingen per week over lekkages die direct moeten worden gedicht, om voor de juiste waterstand te kunnen blijven zorgen. Zo’n vijf jaar geleden kwam dit maar één keer per maand voor. Meestal kunnen we het lek snel dichten met klei. Soms besluiten we om niet alleen gaten te dichten, maar meteen ook de stuw te verbreden met houten ‘vleugels’ in de oevergrond. Zo kunnen rivierkreeften er alleen nog langs met een omweg. De kosten voor het herstellen van de lekkages zijn voor rekening van de partij die de stuw in onderhoud heeft. Dat is meestal het waterschap of de gemeente.
Aanpak uitheemse rivierkreeften
De kreeftenproblematiek oplossen is niet eenvoudig. Alleen al in ons werkgebied Schieland en de Krimpenerwaard leven inmiddels miljoenen Amerikaanse rivierkreeften. Deze kreeften vallen onder de Visserijwet en dat betekent dat er regels gelden voor wie de kreeften mogen vangen, waarmee en wat er met de vangst mag gebeuren.
Wegvangen heeft effect
Kreeften gericht wegvangen is effectief en zinvol en leidt tot natuurherstel. Dit blijkt uit onze meerjarige praktijkproef in agrarisch gebied in de Krimpenerwaard. Uit deze proef komt ook naar voren dat gericht wegvangen zeer arbeidsintensief is. Dat maakt de aanpak kostbaar. De aanpak van uitheemse kreeften is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Het wachten is op een plan en middelen voor een landelijke aanpak.